tiistai 13. kesäkuuta 2017

Kummallinen kesäloma


Olen lomalla ja fiilis on siitä kummallinen, että mua ei huvittaisi lähteä minnekään. Kotihommat, ja ennenkaikkea mökkiprojekti vetävät niin voimakkaasti puoleensa.


Tilanne on nyt se, että mökkiprojekti on selvä lopullisia (sekä lainan että kaupantekotilaisuuden) allekirjoituksia lukuunottamatta. Ja ne tehdään keskiviikkona. Sitten mökki on meidän!


Kaavailtiin UKK:n vaellusta heti mökkikauppojen jälkeen, mutta nyt lievennettiin suunnitelmia ja lähdetäänkin Herajärven kierrokselle, jonne on huomattavasti lyhyempi ajomatka ja koko vaelluskin ohi pikkusen nopeammin. On kyllä ristiriitaiset fiilikset kun ensin odottaa kesän lomareissuja koko talven ja sitten ei huvitakaan lähteä.


Mutta tähän olen jo tottunut. Tällaista on tapahtunut ennenkin. Muistan kun olin puutarhamyymälässä töissä ja samaan aikaan suunniteltiin ja tehtiin omaa pihaa. Tätä ennen en tiennyt puutarhanhoidosta mitään ja tiedonjano oli ihan valtava. Opin töissä lyhyessä ajassa paljon, ahmin kaiket illat puutarhakirjoja (tämä tapahtui ennen nettiaikaa), ja muun vapaa-ajan kaivoin kuoppia ja istutin kaikkea kivaa ostamaani, säästä riippumatta. Jos joku olisi tuolloin tullut ja sanonut että "Hei, tässä teille ilmainen etelänmatka, menkää ja nauttikaa!", niin olisin silmääkään räpäyttämättä sanonut "Ei nyt kiinnosta, kyllä mä mieluummin kaivan näitä kuoppia tässä Suomen sateisessa suvessa." Vähän tämmöisestä on kyse nytkin. Tai oikeastaan ihan prikulleen samanlaisesta :DJa muahan kiinnostaa tällä hetkellä mökki, ja mitä kaikkea oheistoimintaa siihen liittyykään. Fiilistelen tällä hetkellä

- hirsiseinistä
- puulattiasta
- luultavasti aivan valtavasta marjasadosta
- mäntysuovalta tuoksuvista räsymatoista
- huonekalujen tuunaamisesta
- keittiön suunnittelusta (kunpa pääsisi jo ottamaan mittoja)
- mökin sisustuksesta ylipäätään


Tein mahtavan hyviä räsymattokauppoja FB kirpparilla. Pesuprojekti on ollut käynnissä.Yksi matto kuivanakin jo. Ostossa on vielä yksi vähän hienompi ja isoon mattoon yhteensopivampi, joten tämä jäänee varalle. Tai sitten pääsee meidän kodin keittiön lattialle.Tämän pesin tänään, ja oon kyllä suorastaan rakastunut tähän mattoon! On tosi suuri (n. 172cm x yli 3m), eihän tällaisia edes myydä missään. Joku on tämän ihan alusta loppuun asti kutonut. Suunnitellut nuo kuviot ja kaikki <3 Tämä pääsee arvoisellensa paikalle mökin tupaan, kaiken keskipisteeseen.Olen miettinyt paljon seinien väriä. Mökissä on tällä hetkellä käsittelemättömät mäntyseinät. Mies halusi vaaleampaa ettei olisi niin tunkkaista. Seinien käsittely ei kuitenkaan ole mikään pikkujuttu jos haluaa säilyttää hirsimökin hengittävyyden, pitää tietää tasan tarkkaan millä käsittelee ja tehtyähän ei saa tässä asiassa enää tekemättömäksi. Kovin tuntuu "mökkimuotia" olevan tällä hetkellä se, että kaikki pinnat, vanhatkin hienot hirret vedetään valkoisella maalilla. Miettiiköhän kaikki mökkisisustajat tätä hengittävyyttä, vai vedetäänkö vaan huolettomasti muovimaalilla?


Tämänhetkinen ajatus on se, että jätettäisiin seinät ihan ennalleen, ja pelattaisiin sillä vaaleudella huonekaluilla ja tekstiileillä. Mun puolesta vaikka kaikki huonekalut sohvaa lukuunottamatta voivat olla valkoisia. Ja jos noita seiniä joskus käsittelee, on kyllä tarkkaan harkittava millä. Onneksi edellinen omistaja on ollut fiksu ja antanut seinien olla alkuperäisessä kuosissaan.Keittiöstä on sellaisia ajatuksia, että koska en pidä keittiön kaappien ovien pyyhkimisestä, niitä saa tulla niin vähän kuin mahdollista. Lähinnä tiskipöydän alle varmaankin. Muuten haluan avohyllyjä, vaikka erillisiä pienempiäkin. Metallihyllyjä. Jotain tämän tyylistä. Tai tämän. Toki paljon pienemmässä mittakaavassa.WC-asioitakin on mietitty. Mökillä on nykyaikainen kuivakäymälä (luultavasti Biolan), ajatuksena on jättää se käyttöön (pesun kautta tietenkin), ja jossain vaiheessa pönttö saa ympärilleen vain isomman rakennuksen. Ehkä sellaisen missä on erillinen varastokin.


Pelkkä ulkohyyskä ei mulle kuitenkaan riitä (talviolosuhteissa), niin onpa tullut sitten perehdyttyä millaisia sisäkuivavessoja nykyisin on. Ja koska kompostoinnista yleensä on yli 15 vuoden kokemus, uskallettiin päätyä sitten kaikkein halvimpaan,ekovessaan!


Tietoa löytyy lisää täältä. Käytiin siis Kaarinan kierrätyskeskuksesta ostamassa pönttö samalla kun tultiin Gdanskista. Ostin samanlaisen äitini mökille, kun sielläkin vähän sellaisia ajatuksia että ainakin yöllä olisi miellyttävämpää asioida ihan sisätiloissa. Ekokaarinan pihassa vanhempi mieshenkilö jäi kommentoimaan kun noita pönttöjä kannoin, ja sanoi että hänellä ollut kyseinen WC mökillä jo 7 vuotta ja toimii = ei haise. Joten odotukset ovat kovat.


Vessan paikkakin on jo mietittynä. Tulee parvelle, syvennykseen missä katto laskee alas. Eteen verho tms. Ja parven rappusille köysi, jossa jokin varattu tms. kyltti. Se on vessan lukko :)Tänään aloitin pakkailemaan myös mökille vietäviä taloustavaroita, astioita jne. Ajatuksena on että sinne ostetaan uutta niin vähän kuin mahdollista. Kun meillä nyt on esim. kaksi juustohöylää ja kaksi paistolastaa, niin toiset viedään sinne ja tänne kotiin jää vielä yhdet kappaleet.


Kun kaappitilaa tuli aika reilusti lisää, sain sitten inspiksen tyhjentää meidän keittiössä olevan mäntyisen astiakaapin sisällön keittiönkaappeihin. Ja jo kauemman aikaa olen ajatellut että mäntyiset keittiönkalusteet (pöydän + tuolit, penkin ja tuon astiakaapin) voisi modernisoida maalaamalla ne valkoiseksi. Ja jos tuohon astiakaappiin löytyisi jotkin hienot metalliset vetimet niin siitähän tulisi kuin uusi. Iltapäivällä sitten haettiin maalia ja nyt on ensimmäiset koevedokset tehty.  Uulan kalustemaalia tässä ekoinnostuneisuudessani ostin, ja näyttää siltä että aika moneen kertaan saa maalata että peittävää pintaa syntyy. Tästä ei siis yhtään sen enempää, saattaa olla floppi tai vähintäänkin suuritöinen koko projekti. Ja joo, maaliahan kannatti ostaa testaamatta heti isompi 2,7 litran pönikkä. T:Aloittelija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!