sunnuntai 27. elokuuta 2017

Aikaansaannoksia, lisätöitä ja huvilakauden lopettajaisia

Kaikenlaista on tehty, jopa käyty vähän melomassa ja retkeilemässäkin, mutta kirjoitellaan nyt näistä mökkiasioista kun niitä riittää.Ehkä suurimpana saavutuksena ollaan saatu huussi lähes valmiiksi. Vielä vähän pitäisi yrittää eristää suotonestesäiliötä, ettei nyt aivan heti jäätyisi. Mutta kai nyt jokaisen vessasta löytyy auringonnousu, tähtitaivas ja kuu, meri, lintuja, pilviä ja nurmikkoa? ;)Mökistä käyttöön jääneen Häklin liinavaatekaapin tuunasin uuteen uskoon eli valkoiseksi. Tämä kaappi opetti mulle paljon. Olin jo aloittanut, kun muistin että laatikoista tosiaan löytyy Häklin leima ja täytyypä selvittää mikä se on. No vanha suomalainen huonekaluliike tietysti jonka tuotteita vieläpä arvostetaan. Vähän alkasi kaduttamaan kun niin kauan mietin että käsittelenkö vai en, mutta ei se enää tässä vaiheessa auttanut. Valkoinen siitä tuli ja opetuksena se, että pitäisi aina miettiä ja selvittää asiat loppuun asti ennenkuin alkaa tekemään mitään.Kun huussiprojektista jäi puoli pönttöä Roslagia jäjelle käsiteltiin sitten huvimaja sisältä sillä. Oli ennen käsittelemätöntä puuta ja jonkinverran mustia homepilkkuja oli tullut. Kyllä ne pilkut varmaan tuonkin läpi tulee mutta yllättävän siisti lopputulos tuli kumminkin. Ja kun aluksi ajattelin maalata penkit ja "verhohyllyt" valkoisiksi niin päätinpä sittenkin jättää maalaamatta kun niin hyväkuntoisia ovat. Pahimmillaan vaan pilaisin ne jos se valkoinen alkaisi jossain vaiheessa hilseilemaan pois...Telkkarikin saatiin pois keittiön tuoleilta retajamasta parven kaiteille.Viime postauksessa mainitsemastani tiikkiviilutetusta työpöydästä ei sitten tullutkaan mitään. Tarkempi tutkiskelu ja puukolla kaivelu osoitti pöydän olevan homeessa ainakin joistakin kohdin. Vähän harmitti kun olin jo ulkonäöllisesti pahimman, eli pöydän kannen saanut suhteellisen hyvännäköiseksi öljyllä ja vahalla. Ja voi olla että homettakaan ei ollut kuin yhdessä laatikossa ja uudet vanerit tms laittamalla siitä olisi selvinnyt, mutta en nyt mitään puusepäntöitä ajatellut alkaa tekemään ja muutenkaan en mitään vähänkään epämääräistä mökkiin (enkä kotiinkaan) halua jättää. Joten kaatopaikalle lähti. Tässä pöytäasiassa haasteena oli löytää tarpeeksi matala ja muutenkin pienehkö pöytä, mutta sellainen löytyi ihan huonekaluliikkeestä ja vieläpä edullisesti. Ainut on että on nyt sitten lastulevyä (hyi mua!), mutta en nyt jaksa tuon kanssa takuta ja käyttöäkin sille löytyy heti. Mökin mukana tuli viisi pinnatuolia, ja kunhan niistä edes ensimmäisen saisin maalattua niin siinä on sitten tuolikin tuolle. 
Ja sitten siihen suurimpaan löydökseen joka aiheuttaa hieman lisätöitä, rahanmenoa ja harmaita hiuksiakin.

Jokin aika sitten oltiin pidetty reilu viikko taukoa kun tultiin mökille. Olin jo aiemmin huomannut keittiön pöydän alla jotain murua, mutta tuolloin mies oli käynyt mökillä ja ajattelin että on vaan syönyt jotain ja vähän sotkenut. Nyt kun tultiin, pari murusta oli taas samassa kohdassa keittiön pöydän alla. Tiesin että mitään ei pitäisi olla kun imuroin aina ennen lähtöä. Tarkempi tarkastelu osoitti että murut ovat pieniä purukasoja, joita vielä tarkemman tarkastelun tuloksena oli vielä pienempiä siististi jonona yhtä isompaa lattianrakoa seuraten. Keittiöstä löytyi myös yksi rako, josta näitä kasoja löytyi. Ja nyt voin sanoa että moni ei olisi näitä huomannut välttämättä koskaan, sen verran pieniä olivat ja nuohan tallookin jo helposti kun lattialla kuljetaan. Mutta mä huomasin, koska oon nyt alusta asti syynännyt vähän kaikkea melkoisen kriittisellä silmällä.

Seuraavaksi sitten taskulappu apuun, ja sieltä raosta löytyi noin nuppineulanpään kokoisia reikiä. Googlettelua, ja voin sanoa että tiedän nyt aika paljon tupajumeista, kuolemankellosta ja papintappajasta! :D

Näin syksyn tullen mökki on ollut tullessamme aika kostea, ja ihan ensimmäiseksi ostettiin ilmankosteusmittari ja alettiin lämmittämään takkaa enemmän. (Noin yleisesti tiedoksi, tupajumi häviää jos ilmankosteus pysyy alle 60% ja kuolemankello syö taas vain lahoa puuta). Eli jos tupajumi, ilmankosteudesta on huolehdittava ja jos kuolemankello, se rouskutus loppuu kun laho syöty (olettaen ettei uutta enää synny).


Taas syynättiin alapohjaakin heti alkuun, mutta siellä ei kyllä edelleenkään mitään erikoista näy. Vanha hirsinen puuvaja sen sijaan on ihan näkyviä vaurioita täynnä, ja jäljistä päätellen edellinen omistaja on säilyttänyt puita portaiden alla lähellä keittiön pöytää niin voi olla että puiden mukana joskus jotakin tullut. Seinistä ei ole löytynyt mitään, vaikka jokaista ruuvinreikää joka silmiin sattuu syynään hyvinkin epäluuloisesti.

Seurattiin siis tilannetta, lämmitettiin takkaa huomattavasti reilummin, ollaan oltu mökillä paljon (n. 3 päivää enimmillään tyhjillään). Kasat vähentyivät, mutta eivät kadonneet kokonaan.


Seuraavaksi mietin onkohan niitä laajemmallakin alueella. Niinpä yksi kerta poislähtiessä rullasin kaikki matot pois. Ei ollut muualla, vain nuossa kahdessa paikassa. Nyt viime kerralla poislähtiessä myrkytin kaikki raot Baygonilla, ja vain yksi mitätön keko oli keittiössä tullessa. Niin ja kaksi toukkaa oon löytänyt myös, ihan keittiön pöydän alta.

Nyt vähän epäilyttää että onko sittenkään tupajumeja, kun niihin ei tavallisen myrkyn pitäisi auttaa. Ja kun nuo keot ilmestyvät ainoastaan lattian rakoihin, ei "peruspuuhun". Että jos olisivat kuitenkin jotain harmittomampia tapauksia jotka syövät likaa tms sieltä lattian raosta.

Tämän episodin seurauksena mökin alkuperäiskalustuksena olleet keittiön pöytä ja tuolitkin päätyivät sitten katskille. Jätettiin ne alunperinkin ihan väliaikaisina, sen enempää siivoamatta mitä nyt pöydän pyyhin, ja aikamoista möhnää siellä tuolienkin raoissa on.. mitähän lienee... hyi, ja äkkiä heivattiin ulos kun alettiin niitä syynäämään!

Sanomattakin selvää on että lattiat uusitaan. Ja villat sieltä alta tarvittaessa myös. Lisälaskua on siis luvassa n. 600e vähintään. Mutta onneksi ei ehditty keittiötä alata tekemään, koska nyt harmittaisi kun vanha lattia olisi alla.
Uudet pöytä ja tuolit tuotiin ihan kotoa. Taas "siisteni" paljon!


Lattioiden uusimisessa on se ongelma, että koirat tuhoavat sen oikeasti ihan hetkessä. Puulattia siis tulee (sitten aikanaan). Se pitäisi suurinpiirtein sitten vuorata matoilla kokonaan tai suurinpiirtein leikata koirilta kokonaan kynnet pois. Noeikai, mutta välillä oon aika kyllästynyt noihin koiriin kun totuus on että tuhoa ne aiheuttaa paikassa kuin paikassa.


Muutenkin pitää nyt kerätä vähän rahaa että voi jotakin taas tehdä, ja toisaalta eikös Panu Kaila ole sanonut että uudessa vanhassa talossa pitää asua vuoden verran ennenkuin tekee mitään. Että oppii tuntemaan sen talon ja tietää mitä pitää tehdä. Näinhän se on, itsekin mietin että mitä jos jotain satsaa ja sitten huomaakin jonkin suuremman ongelman ja ne satsatutkin materiaalit on pilalla (esim. home). Eli maltti on valttia, ja nyt ainakin jonkin aikaa seurataan tilannetta ja yritetään pitää se ilmankosteus sisällä mahdollisimman alhaisena ja tupa lämpöisenä.


Ja on mua vähän mietityttänyt kun omia huonekaluja ollaan tänne jo tuotu, mutta ei niistä kyllä mitään ole löytynyt. No, sohvanselkämyksestä kuollut hämähäkki! Ja se kesällä maalaamani astiakaappi (jonka tuhoutuminen kyllä harmittaisi, ei rahan mutta sen työn vuoksi mitä tein) on turvallisesti tiilimuuria vasten ja se kuumeneekin aika kivasti joka kerta kun lämmitetään takkaa. Ei taida minkään hyönteisen herkkua olla rutikuiva maalattu puu.


Muutenkin joka nurkasta löytyy pientä hämähäkinseittiä aika nopeastikin, eikös se niin ollut että hämpyt kertovat että rakennus on kuiva kun taas murkut kertovat että olisi kosteaa.

Huvilakauden päättäjäisiä (vaasalaisten oma sanonta venetsialaisille) vietettiin eilen, ja olihan se ihan kiva viettää ne omalla mökillä :D Ulkotulia viljelin pitkin pihaa ja huussin rappusille oli pakko ostaa lyhty. Aika pitkään ilta kului TV:tä ja työpöytää asennettaessa mutta ehdittiin sitä saunoakin ja fiilistellä pimeydessä. Ai niin, ja mies viritti patterit seiniin eli kyllä sitä lämpöä nyt saa ylläpidettyä. (By the Way, onhan täällä ilmalämpöpumppukin, mutta "yllättäen" toimii vian hetken ja vilkuttaa vikakoodia. Mun veli huoltaa noita työkseen mutta on melkoisen kiireinen, että odotellaan sit minkä täytyy että päästään tuon kanssa eteenpäin. Muutenkin ilmalämpöpumpuista on vähän ristiriitaista kokemusta ihmisillä, joten kyllä me pattereillakin pärjätään)
Tämän viimeisen kuvan ihan tuolla vasemmassa ylälaidassa näkyvää metsikköä ja kivikkoa mies raivasi myös. Risua kuulemma riitti, oli mm. 15 vuoden joulukuuset :-O. Eikä tässä vielä kaikki. Risujen alta löytyi kasa kenkiä, siis kaivettuna ihan maahan. Muutenkin se maaperä on sellaista ihme höttöä, siinä on varmaan 100-vuotias kuusi jonka kaikki neulaset tippuneet ajan saatossa samaan paikkaan. Mutta kenkiä löytyi sanoisinko 15-20 paria, ja vaikka noista oudoista kenkälöydöistä tuohon aikaan uutisoitiinkin niin luulen kyllä että nämä meidän tontin kengät on kyllä ihan edellinen omistaja haudannut. Että semmoista.Varastosta löytynyt katiska sen sijaan odottaa pääsyä tositoimiin. Valtion ja kylän oma kalastuslupa on jo hommattu, "katiskointia" vähän opiskeltu, merkkikoho on hankittu ja nimitiedotkin siihen kirjoitettu. Nyt vaan enää pitäisi käydä heittämässä katiska veteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!